Omgeving

Het departement Allier (03) ligt in het noorden van de regio Auvergne, in het zuidelijk centrum van Frankrijk. Rivieren, bossen en glooiende coulissenlandschappen maken de Allier tot een authentiek landschap dat eens de bakermat was van de familie de Bourbon, het franse vorstenhuis. Meer dan 50 kastelen, waarvan er ook te bezichtigen zijn en priorijen herinneren aan een koninklijk verleden en de meer dan 500 romaanse kerken aan het religieuze verleden van deze regio.

In de zomer worden er grote feesten georganiseerd, zoals het middeleeuwse feest in Souvigny dat een week duurt en het Festival du Monde in Gannat met een week muziek èn cultuur van over de hele wereld. Verder zijn er elk weekend op meerdere plaatsen de typisch franse en gezellige 'brocantes' te vinden, leuk om daar eens rond te snuffelen. Steden als Moulins, Clermont-Ferrand en het elegante Vichy liggen onder handbereik, heerlijk voor een dagje cultuur, winkelen of een beauty-arrangement. Ook heeft Vichy een nieuw en zeer modern zwem-en speelparadijs (naast Decathlon).

Voor de aktieve en sportieve vakantieganger biedt de Allier volop mogelijkheden: paardrijden, golf, wandelen, mountainbiken, vissen, div. watersporten op de Sioule en niet te vergeten het vogelspotten (kan onder begeleiding) aan de oevers van de rivier de Allier (250 vogelsoorten). Rotsklimmen is mogelijk in de Montagne Bourbonnaise, een prachtig natuurgebied ten zuid-oosten van Vichy en parapenten in het gebied van de Puy de Dôme. Bij Ebreuil is een leuk bomenklimparcours. Door de Allier slingert de gelijknamige rivier (één van de laatste wilde rivieren in Frankrijk) die ontspringt in het zuiden van de regio en verder noordwaarts overgaat in de Loire.Eén van de zijrivieren is de Sioule die zich in het zuiden van het departement, nog voor Ebreuil, door nauwe kloven wringt wat schitterende uitzichten oplevert.

Kortom de Allier is een prachtige plek om je vakantie door te brengen, een authentiek stukje Frankrijk waar cultuur en natuur nog hand in hand gaan.

In de regio Auvergne, ook wel de groene long van Frankrijk genoemd, ontspringen de bekendste rivieren van Frankrijk zoals de Lot, de Dordogne en de Allier. De regio bestrijkt het Centraal Massif, een oud vulkanisch massief dat zich over bijna 1/6 van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt. Ook bekend om zijn vele warmwater -en minerale bronnen. Kuuroorden in de streek zijn Vichy en La Bourboule. De Auvergne telt enkele honderden vulkanen (al duizenden jaren geleden gedoofd), ook wel 'Chaîne des Puys' genoemd, waarvan de Puy de Dôme(1465m) de bekendste is oa. van de Tour de France. Op de top van deze slapende vulkaan kunt u in 1 oogopslag alle vulkanen van de Auvergne overzien. Bij Clermont-Ferrand ligt een thema-park genaamd Vulcania, absoluut de moeite waard, een super-dagtrip met kinderen tot ca. 14 jaar.

In dit massif is het 's winters ook heel prima wintersporten (Super Besse, Mont Dore). Al met al een zeer veelzijdige regio waar u aan 1 week vakantie zeker tekort komt.
Copyright Bon-et-Plus | logosmal | Webdesign H.C.S. van der Meer